Blogg

2–2 i matcher och Kim på resa

Nu är jag ju inte typen som framhärdar i dryga verbala utfall av slaget ”Vad var det jag sa” och liknande, annars hade ju detta varit ett ypperligt tillfälle för dylikt. Jag menar, att den här matchserien går till fem matcher, det var ju en viss bloggare som sa så.

Men nu är jag ju inte den typen som säger ”Vad var det jag sa”, så jag ska inte säga det. Men vi måste ju ändå konstatera att det alltså blir en femte och avgörande kvartsfinal på fredag i Lund.

PRECIS SOM JAG SA! DET VAR JU DET JAG SA!

YIF har repat sig från ett 0–2-underläge och kan på fredag göra något som enligt handbollsligan.se inte skett på elva säsonger – det att ett lag vänt ett 0–2-underläge i slutspel till seger med 3–2. Nu tippade jag ju Lugiseger med 3–2 i matcher, så alldeles fuktiga i byxorna ska ni (med YIF-hjärtan) inte bli. Fallen må vara lätträknade – men ändock existerande – då jag i mina profetior prickat en aning fel, och jag utesluter inte att YIF drar det längsta strået i Sparbanken Skåne Arena.

YIF har vunnit två raka kvartsfinaler, trots dessa aber:

  • Alexander Borgstedt och Lukas Sandell är halvskadade och spelar blott sporadiskt, Borgstedt inte alls i går.
  • Sebastian Seiferts förtroende för ordinarie högersexor Anton Andersson och Linus Andersson verkar vara lågt, eftersom man föredrar att spela med niometersspelaren Anton Hallbäck på den positionen. Jag förstår att det har med byten att göra, men detta är ändå något som vi inte såg mycket av i serien. Någonting har förändrat. Dessvärre har Hallbäck varit bedrövlig i avsluten på kanten i slutspelet. Han är mycket bättre på mycket annat.
  • Hampus Andersson har inte hittat tillbaka till de nivåer han hade tidigare i serien. De var förvisso orimligt höga, så Andersson är på intet sätt dålig nu.

Så varför vinner YIF? Varför ser YIF – om man måste välja – ut som det starkaste laget av de här två, när Lugi var så pass mycket bättre i serien? YIF hade faktiskt, med lite is i magen, redan nu haft avgjort den här kvartsfinalserien, eftersom man haft goda chanser att vinna alla matcher i den.

Jag tycker att det känns som att YIF har ett mentalt övertag på Lugi. Man har slagit dem i slutspel två gånger de senaste åren och sådant där tenderar att sätta sig i huvudet på handbollslag från Lund. Det är empiriskt vetenskapligt belagt att akademiker inte är bäst mental rustade att vinna högdramatiska handbollsmatcher. Lundensare tänker för mycket för att vinna sådana här matcher ibland. Det syns hur Simon Jeppsson och de övriga ”stjärnorna” i Lugi funderar lite väl mycket över vad som håller på att hända. Elitidrott handlar ibland mycket lite om att tänka.

Men YIF:s upphämtning i matchserien har också med Anders Persson och Kim Andersson att göra. Efter snart två hela säsonger i YIF håller Kim Andersson på att skaffa sig den piedestalposition och profetstatus i egna staden, som han under drygt ett decennium haft i medvetandet hos gemene handbollsmänniska i övriga Sverige. Fats kanske krävs det semifinal, till och med final för att blidka korsvirkesstadens allra gnälligaste staketrävar. Såg ni den härliga bilden till matchartikeln i tidningen? Den där Kim hoppar, jublande lycklig framför en fond av lika glada YIF-spelare. I handen har han vad jag antar är priset som matchens lirare får, i det här fallet en väska. Det ser ut som att Kim Andersson är ett barn på väg ut på sin första riktiga resa.

Vilket får mig att fundera på vart han är på väg. Ska han åka till Maldiverna, innan detta paradis sjunker i de stigande havsnivåerna?

maldiverna

Nej, Kim är mer drömmande. Kanske lite barnslig? Vad sägs som Nangijala? Tänk att få vandra i Körsbärsdalen och dräpa en drake då och då. Jonathan, Skorpan och Kimpa – det låter ju som de tre bröderna Lejonhjärta.

nangijala

Fast om en sådan resa är möjlig kan ju Kim lika gärna resa såväl genom tiden som genom olika media. Vad sägs om en tur rakt in i en gammal pilsnerfilm med Thor Modéen?

pilsner

Men känner jag Kim Andersson rätt är det bara en enda resa han har i huvudet just nu. Titta här!

botan

Till Lund så klart. Här hoppar han runt i ”Botan”, Botaniska trädgården.

mårten

Här handlar han färsk frukt på Mårtenstorget. Mycket frukt får det plats i hans nya fina väska.

student

Här är han framför en fond studentsångare. Kan de månne dängan ”Bättre och bättre dag för dag”?

Jag tänker inte missa Kim i Lund på fredag i alla fall. Kanske hjälper han till att sänka Lugi för tredje matchen i rad. Kanske köper han bara en påse apelsiner på torget. Vi får se.

Blogg in, blogg out.