Blogg

Berggren är på! Och Fredrik Petersens näsa är... av?

Ah! Tre bloggar i rad har nu saboterats av diverse tekniska bekymmer. VPN? Error 403? Inte visste jag att det erfordras kunskaper i grekiska för att få möjlighet att uppdatera bloggjäveln. Ursäkta mitt språk.

Nu har i alla fall Gotamedias reptilsnabba supportavdelning lagt sin helande hand och ande över min blogg och det är därför med en växande portion tillförsikt som jag tror att den här bloggen faktiskt kommer att komma er till del.

DET INTRESSERAR VÄL FRÄMST IFK:ARE I DAG? Am I right? Am I right?

Det har varit ett fantastiskt halvdygn för dynamitarderna från IFK. I går slog de Lugi på ett övertygande sätt i Skånederbyt, och nu på morgonen kommer beskedet att Emil Berggren ansluter till laget. Nu har jag inte stenkoll på Berggren anno 2018 och har väl egentligen inte haft det sedan han spelade i elitserien, men att det är en förstärkning råder det inga tvivel om.

Men har han gått och blivit mittsexa? Jag minns honom som en tung skytt, men enligt pressmeddelandet har han vikarierat mycket som mittsexa, och den främsta anledningen till att nu värvas till IFK, är att han ska ersätta skadade Mads Houmöller (uttalas ”Hao-möller”, det har jag hört direkt från hästens mun). Det är en intressant värvning och ännu ett bevis på att IFK avancerat väsentligt i näringskedjan. Den ekonomiska saneringen av klubben går utmärkt och när spelare som Fredrik Petersen och Marcus Cleverly anslutit redan får naturligtvis andra stora namn upp intresset. Synergieffekter, kallas väl det där i andra sammanhang, och synergieffekterna håller på att förändra maktförhållandena i handbolls-Ystad. Det här kan väl bli första gången som både YIF och IFK är i landets högsta serie, utan att någon trillar ner direkt, om vi utgår från det som en arbetshypotes? Eller är jag helt historielös nu?

Svaret på den eviga frågan ”finns det plats för två elitlag i en liten stad som Ystad” är i alla fall i år ett dundrande, rungande JA.

Emil Berggren är dessutom en, vad ska man säga, ”sköning”. Idrotten i Sverige är på många håll renons på karisma och utstickarmentalitet, men Berggren har definitivt potential att sticka ut. Det gläder en gammal bloggräv som undertecknad att slippa att alltid få floskler i stil med ”bollen är rund” och ”en match är 60 minuter lång” i ansiktet när man intervjuar, törstig på människor som faktiskt kan säga något blodfullt.

Jag menar, Berggren har en profilbild på twitter där han ligger i en badring i form av en munk, det säger väl allt? Ja, en donut alltså. Inte en franciskaner, även om det faktiskt hade roat mig ytterligare. Kort sagt, Berggren kommer att liva upp handbolls-Ystad på andra sätt än blott de handbollsmässiga.

Men frågan är om han allena kan dra folk till arenan. 920 personer såg derbyt mot Lugi i går. Det är väl i runda slängar hälften av vad motsvarande match med YIF som hemmalag skulle dra. Det är inte bra nog, menar jag. Särskilt märkligt blir det i ljuset av handbollsvalet YA-sporten arrangerade i början av september. Ni hittar videon här.

IFK fick då dubbelt så många röster som YIF och det tyder med andra ord på att IFK-supportrarna inte är i numerärt underläge i stan. Är ni bara lata? Har ni bara inte samma passion för ert lag eller för sporten handboll som supportrarna i Ystads IF? Skärpning. Nu har ni till och med ett lag som kan göra sig gällande i högsta serien. Över tusen pers på ett Skånederby ska man väl för guds skull kunna begära?

För IFK är ju bra! Jag såg merparten av matchen mot Lugi (mellan läggningar av diverse barn) och det var ett IFK med kapacitet att välta jättar. Unga Lugi är nu förvisso ingen jätte, och kanske får de till och med svårt att nå slutspel i år, men det var ändå en stark insats av IFK. Jonathan Mollerup ser inte ut som någon raket på handbollsplanen men han är stark och smart, och i går gjorde han sin bästa match i IFK, av de jag sett i alla fall. Marcus Cleverly led av sviterna efter sjukdom, men en Marcus Cleverly som lider av sviterna efter sjukdom kommer fortfarande att vara bättre än de flesta andra målvakter i handbollsligan. Bäste spelare blev han väl också framröstad till? Han är mycket, mycket bra.

En annan som är bra är Fredrik Petersen. Det vet ni ju. Och ärligt talat har vi väl vetat, eller i alla fall anat, att han också är bra på att fira en seger. Kanske visste jag inte att det kan yttra sig på så sätt att han skadar sig själv under firandet. Här är bilder från efterspelet till Lugimatchen, där ”Piddårsen” på något sätt lyckas erhålla en tjottablängare på snoken. Men som han själv säger i intervju efteråt: ”Jag har ju redan ungar och fru, så det spelar väl inte så stor roll”. 

Jag antar att han menar rent estetiskt då. Jag har ju också ungar och fru och vill nog mena att jag ändå finner åtskilliga goda skäl att behålla min snok intakt. Inte minst för att känna doften av handbollsklister.

I kväll spelar YIF mot Malmö. Det blir också en jäkla match. Hoppas att ungarna lägger sig i tid.

Blogg in, blogg out.