Blogg

Bokslut – här är ALLA YIF-betygen

Hej och förlåt för att det var längesedan jag hängde här. Sedan vi hördes senast har Ystads IF fått respass i SM-slutspelet och vi har därför ett facit på YIF-säsongen.

Det ser ut så här:

  • 6:a i serien.
  • Ut direkt i slutspelet, 2–3 mot Alingsås.

För ett lag med final- och guldambitioner är det inte mycket att yvas över. Som en person som i alla fall av lekmän får bedömas som en människa med kunskaper lite över medel ifråga om sporten handboll har jag fått frågan om YIF:s säsong kan sägas vara godkänd. Vad får YIF för betyg? Va? Va? VA!?!

Jag brukar ducka den typen av spörsmål då beställaren ofta är ute efter en siffra. Det arabiska siffersystemet är briljant på många sätt men klent och otillräckligt då en komplex sak som en hel säsong ska bedömas. Ett adekvat redskap för uppgiften hade varit en avhandling, men en sådan tänker jag av tidsskäl inte författa.

Därför tänker jag frångå mina principer, absorbera det arabiska siffersystemet och krysta ut dessa valhänta betyg. Men eftersom jag nu börjat umgås med tanken på att sifferbestämma ditten och datten känner jag att jag vill löpa linan ut. Därför blir det betyg på allt. ALLT! Spelare, tränare, publik, ditten. Och så var det datten.

Här har ni hela alltet med korta kommentarer:

Anders Persson 3
En stabil säsong och som vanligt seriens bästa straffmålvakt. Växte aldrig ut till den dominant i slutspel som han brukar vara.

Måns Landgren 4
Här säger jag inte att Landgren var viktigare än Anders Persson bara för att hans betyg är bättre, men sett till den ringa speltid han fick är han värd en fyra. Låg länge i procenttopp i handbollsligan, slutade sexa och leder i nuläget ligan över räddningsprocent i slutspelet.

Jane Cvetkovski 2
Började som andremålvakt och slutade som tredjemålvakt. Lojal, stod mycket och bra för YIF U, men fick inte så många chanser i handbollsligan.

Ludvig Hallbäck 4
Yngst i laget men bättre och bättre och slutligen bäst av alla i den sista kvartsfinalen mot Alingsås. Är YIF:s givne spelfördelare kommande år, enligt mitt tycke.

Kim Andersson 5
Missade en del matcher, både i ligan och i slutspelet på grund av skador och sjukdom, men totalt sett gjorde han en bra säsong och när han är som bäst är han bättre än alla andra. Trots stora problem med stortån i slutspelet var han överjordisk. Han gjorde till exempel 29 assist på fyra matcher. Det är fullständigt brutalt.

Emil Hansson 3
Supertalangen blir allt äldre och utvecklas lite, lite långsammare än man kanske trodde. Men han tar stegen så pass övertygande att han nästa år spelar för IFK Kristianstad. Gjorde strömatcher som anfallsmässigt var fenomenala, och många matcher där han var mycket bra som mittförsvarare.

Linus Andersson 1
Hade en nattsvart inledning på säsongen, jobbade upp sig men slutar på något som jag inte tror att han är helt nöjd med. 53 i skottprocent som kantspelare är inte tillräckligt bra, och ofta valde Jerry Hallbäck att spela niometersspelaren Anton Hallbäck som högersexa. Har mycket mer i sig.

Hampus Andersson 5
Genomgående högst klass under YIF-säsongen, tvåa i skytteligan, säker straffskytt och för första gången uttagen i landslaget. Trots det tvekade jag på femman, detta eftersom han fick sin enda riktiga formdipp i slutspelet. Valde att förlänga med YIF, vilket är värt mycket för klubben.

Jeppe Krogh Simonsen 2
Periodvis hade han helt oacceptabla problem med humöret vilket kostade rött kort, utvisningar och nästan segern i den första kvartsfinalen mot Alingsås. Trots detta uppskattar jag hans försvarsspel i 6–0-spel, och jag kan tänka mig att en tränare uppskattar att ha en spelare med den attityden i laget.

Lukas Sandell 4
Hade varit given som högernia i nästan alla handbollsligalag och förtjänar att betraktas som en stor spelare i den serie han spelar i. Därför flyttar han till Norge.

Carl Löfström 3
Rakt igenom gedigen och nosar absolut på en fyra. Tänker mig att han kanske borde profiterat ännu hårdare på att spela med Kim Andersson. Som i slutspelet, där han och Kim hade ett magnifikt samarbete.

Alexander Borgstedt 3
Solid, men har möjligtvis de senaste åren tappat lite av den udd i satsningarna han hade när han var som bäst. Värdefull som kapten och energigivare.

Johan Dahlin 2
En duktig spelare som egentligen bara lirar när Hampus Andersson behöver andas lite. Hade jag varit Dahlin hade jag nog inte riktigt gillat min situation.

Jesper Gustavsson 1
Kanske orättvist att ge Gustavsson en etta men han klarade ju aldrig riktigt av att ta plats i det här YIF-laget. Något jag och många med mig var ganska övertygad om att han skulle klara. Får han vara skadefri är jag ganska övertygad om att han kommer att göra succé i IFK nästa säsong.

Anton Hallbäck 4
Allkonstnär. Nyttig framåt och bakåt, på kant och på nio meter. Dessutom en bra straffskytt och alltid höga energinivåer.

Jonathan Svensson 2
Inte så värst mycket speltid men skäms inte för sig när han kommer in. Duktig försvarsspelare som kan bli ännu bättre.

Eric Forsell Schefvert 3
Gör sällan bort sig, tar nästan alltid fina beslut och gör gärna jobbet för att andra ska få lägena. Kanske skulle han försöka lysa mer själv någon gång?

  • Spelare som Oliver Fält, Simon Falanius, Filip Pettersson och Viktor Hedin spelade för kort tid för att bedömas.

Jerry Hallbäck 3
Har satt sin prägel på laget med ett snabbare omställningsspel, YIF gör numera flest mål i ligan. Men visst ville Jerry Hallbäck mer än vad som blev.

Publiken 2
Fina punktinsatser då vasst motstånd var på plats i arenan, och i slutspelet. Överlag har YIF, liksom de allra flesta andra lag, tappat publik.

Arrangemanget 2
Kan fortfarande vässas men kul att man har lite tävlingar och dylikt ibland. Varför har man bytt ut ”Vita hjärtat” som inspringsmusik? Den nya biten är ju skittråkig.

Gripen 3
YIF:s maskot hamnade i blåsväder efter att ha smiskat mot Nisse Petterssons rumpa i matchen mot Hammarby. Det är naturligtvis inget jag ställer mig bakom, men med facit i hand får man nog säga att den gamla regeln ”all publicitet är bra publicitet” gäller här, och visst tittar man lite extra efter vad Gripen företar sig numera.

Totala YIF-betyget 3
Jag velade mellan 2 och 3 och landar på 3 eftersom jag såg mycket som jag gillade och eftersom de individuella betygen antydde att 3 var ett lagom betyg. Att åka ut i ett slutspel med 2–3 mot Alingsås är aldrig dåligt, även om YIF-supportern nog allmänt tänker att laget bör ta sig till semifinal. Man blev sexa i serien men var bara två poäng från att bli trea. Det är rätt bra ändå.