Blogg

Handboll för hjärtstarka och jag är en lyckoamulett

Har ni hämtat er från kvartsfinaldramat än? Fem kvartsfinaler mellan YIF och Lugi slutade med fyra uddamålsvinster och en oavgjord, först efter dubbla förlängningar avgjord match. Jag bör för övrigt i YIF-lägret betraktas som något av en mänsklig lyckoamulett eftersom jag endast närvarade vid de tre sista kvartsfinalerna, och alltså just de matcherna som YIF vann.

Men apropå hämtat sig så var åsynen av Sebastian Seifert efter den sista kvartsfinalen i Lund en mycket speciell sådan. Han stod och pustade med händerna på knäna och hade inga problem med att erkänna att han var psykiskt fullständigt nermald. Jag tror att en primat med begränsade (läs: inga) retoriska färdigheter hade kunnat få ”Sibbe” att bryta ihop där med bara verbala utspel, och anledningen att han stod på benen berodde bara på den upplyftande lycka han naturligtvis kände. Jag vet inte om det är läge att oroa sig för Seiferts hälsa ifall semifinalserien kommer att likna kvartsfinalserien. Handboll är inget för svaga hjärtan.

Jag ska inte prata så mycket mer om kvartsfinalen – ty tid har gått – utan i stället blicka framåt. Vad kan YIF göra i en semifinalserie mot IFK Kristianstad?

Det naturliga och helt spontana svaret blir: en hel del, men absolut inte tillräckligt. Ett sådant svar förslår inte hos Seifert, han vill naturligtvis se möjligheterna att vinna den här serien. Och även om de är små så finns de.

Minns att YIF på ett övertygande vis vann hemmamatchen mot Kristianstad, och att man sånär luggade laget som vunnit över 40 raka matcher mot inhemskt motstånd på hemmaplan på poäng senast. Nu har Kristianstad hittat ännu en nivå i sitt spel sedan dess, men jag ser ändå möjligheter för YIF. De främsta är de här:

  • YIF:s försvarsspel. 5-1-varianten med Anton Hallbäck som spets har gjort det svårt för precis varenda lag man mött än så länge och som jag tidigare sagt är det här något som Sebastian Seifert oavsett utgången i slutspelet kan bära med sig som något revolutionärt han gjort i laget. Att modernisera ett lag som i grunden varit ett 6-0-spelande lag. Ska man störa Kristianstad i spelformen krävs så klart ytterligare en nivå, men kanske är det främst i anfallsspelet det gäller.
  • Veteranerna har vaknat. Anders Persson och Kim Andersson är i storslag och var två av de stora bidragande sakerna till att YIF kunde vinna.
  • Albin Lagergren, Kristianstads oväntade VM-succé senast, är axelskadad, och även om jag inte vet omfattningen av den är det inte gynnsamt att gå många veckor utan spel. Norrmannen Stig-Tore Moen Nilsen (osannolikt förnamn på en karl i den åldern för övrigt) har ersatt på ett fenomenalt sätt än så länge och öste in mål i kvartsfinalserien, men han är ojämnare än Lagergren och en sämre försvarsspelare. Något för YIF att utnyttja.
  • Mättnad i kombination med underskattning. Kristianstad har vunnit två raka SM-guld och har en megasvit på hemmaplan och de kan lätt börja tro att saker sker per automatik.

Men rimligen räcker det inte till för YIF. Mitt stalltips är 3–0 till Kristianstad, men visst har YIF alla möjligheter att ta hemmamatchen, förlänga serien och därmed skapa nerv i densamma.

Ni vet vad mina tips är värda efter kvartsfinaltipsen, som såg ut så här:

Kristianstad–Guif 3–0 (slutade 3–0)
Malmö–Alingsås 1–3 (slutade 1–3)
RIK–Sävehof 2–3 (slutade 2–3)
Lugi–YIF 3–2 (slutade 2–3)

En ynka match fel alltså och det var en uddamålsmatch. När jag ändå är i farten tippar jag den andra semifinalen, och då tror jag på en ny femmatchrysare för Sävehof och med just Sävehof som vinnare mot Alingsås.

regnbagsbenga

Kort om sport (handboll)
* Sverige mosade Ryssland på bortaplan i EM-kvalet. Hade detta varit på Aleksandr Tutjkins tid hade vi pratat om århundradets handbollsbragd, men Ryssland är inte vad Ryssland varit, och Sverige är på väg mot någonting stort. I helgen säkrar man EM-platsen vid seger mot Ryssland på hemmaplan, och jag ser ingen anledning till att så inte skulle ske. Lukas Nilsson var febersjuk men Ystadsfanan hölls som vanligt högt ändå av Niclas Ekberg och Jim Gottfridsson – båda fenomenala.
* IFK Ystad kan redan vara färdigvärvade med sex spelare på in-listan. Jag måste erkänna att jag har svårt att värdera många i sextetten:  Oskar Malmros, högernio/mittsex, comeback, Linus Olsson, målvakt, Amo, Oliver Olsson, vänstersex, Amo, Simon Aulén, högersex, Halden, Jack Månsson, vänsternio/mittnio, Drott, Axel Eriksson, mittsex, Ystads IF. Malmros har varit bra i division 2 men det var ett tag sedan han spelade allsvensk handboll. Axel Eriksson har varit bra det lilla han spelat i handbollsligan i år och jag tror att han kan vara nyttig i allsvenskan. De andra fyra väntar jag gärna med att uttala mig om.

Blogg in, blogg out.