Blogg

Hausse och baisse av YIF, ett feministiskt inlägg och SIR Kenneth!

Förutsättningarna för att skriva den här bloggen är genomusla. Sonen har på eget bevåg kopplat ipaden till teven och ser på Space Ranger Roger. Min hustru är i sin tur upprörd över att teven är ockuperad med Space Ranger Roger när hon vill se på Nyhetsmorgon och min dotter är upprörd för att alla andra är upprörda. Själv vet jag inte varför jag inte bara går härifrån för att skriva, men jag antar att det är för att jag älskar dem alla och vill vara med dem. De skrikiga skithögarna.

Jag har haft en ledig helg och egentligen bara befattat mig med YIF U, vars match mot S-hof jag ringde på. Man kan konstatera att firma Ludvig Hallbäck/Viktor Hedin fortsätter att göra mål (tror att Hedin gjort flest mål i alla sex matcher hittills) men att det inte räcker till mer än att vara ett bättre bottenlag för YIF U. Det är kanske något av en tillnyktrande process för de som skriker efter speltid i A-laget för både Hallbäck och Hedin. De är duktiga, men ännu saknar de lite fysik för att brottas med de tunga killarna i högsta serien.

Deras tyngre motsvarigheter i handbollsligan körde  – helt enligt mina beräkningar i fredagstidningen – över OV Helsingborg. Dock inte utan smärre problem som renderade i en del meningsutbyten i halvtid enligt Anders Persson. ”En hel del ord som inte ska uttryckas här” alltså, och man får förmoda att det handlade om ett vokabulär som Sebastian Seifert utan problem använde i sina timeouter.
Jag gjorde förhandsartikeln till den här matchen på Andreas Thynell. Eller Andréas Thynell, som det står på många ställen. Är det sant? Ska det vara apostrof på e:et? Det kan man i så fall tycka vad man vill om. Jag gillar i alla fall Andreas Thynell. Han är en verbal och humoristisk person att ha att göra med. Ibland tycker jag att idrotten blir lite väl allvarlig.

Matchen som sådan kan jag inte säga mycket om eftersom det var mitt i barnens läggning. Betryggande dock att se att Gripen släpptes ur buren och att han verkar ha skött sig utan övertramp. Det var ett roligt grepp YIF tog om ”Gripengate” när de publicerade en film på facebook när Gripen släpptes som en liten förhands till OV-matchen. Det var mycket kul och jag hade gärna publicerat en bild därifrån, men YIF har FÖRBJUDIT Ystads Allehanda att göra det. Vi fick alltså INTE låna en bild från denna händelse. Något som i grunden var kul blev med ens lite glyttigare. Vilken klubb nekar lokaltidningen spridning av en sådan här grej? Ibland förstår jag ingenting av världen.

Detta är en morgon för både hausse och baisse av YIF. Klubben har som bekant slopat chefstitlarna i organisationen och det finner jag mycket sympatiskt. Branta hierarkier i företag och starka auktoriteter har aldrig tilltalat mig och upphöjandet av satsningen på damverksamheten gör att jag tycker att YIF just nu gör precis allt rätt organisatoriskt. Den dag damlaget spelar i högstaligan antar jag att deras löner kommer att vara i paritet med herrarnas, så vi slipper debatten som nu skakar fotbollsförbundet, där damlandslaget kräver vettigare villkor i blågult. Det finns inga ursäkter att INTE ge damerna samma förutsättningar som herrarna. ”Herrarna drar mer publik” hävdar någon eller något annat som kan verka logiskt om man tänker korta tankar. Sanningen är att män har styrt världen (och sporten) sedan urminnes tider och att vi nu borde ge kvinnor chansen till EXAKT samma villkor, oavsett omständigheter. Varför lägger sig inte alla män platt? Låt oss börja om! Se hur världen kan bli om vi inte utgår från att mannen är lika med urtypen för människa. Jag är själv man och en del av det här problemet så jag tänker inte kalla mig en feministisk förkämpe. Det är en kamp kvinnorna ska utkämpa. Det jag kan göra är att lägga mig platt.

Nu lär det ju dröja något år innan YIF-damerna når eliten. Förlusten i helgen gör att man ser ut att få rikta in sig på en kamp på tabellens nedre halva. Segern på bortaplan över S-hof ter sig nästan orimligt overklig, särskilt i ljuset av att S-hof som en reaktion på förlusten mot YIF slog tillbaka H65 Gordies med 27–8 – samma Gordies som YIF förlorade mot! Handboll är ibland en mycket märklig sport.

Kort om sport (handboll)
* IFK Ystad ångar på. Ny seger i helgen och man bevakar den andraplats man nu haft efter Varberg en längre tid. Man kommer allt närmare det spel som Kenneth Andersson eftersträvar för laget. Nyligen bekräftades det att klubben förlängt kontraktet med Kenneth i ytterligare två år, något som gör att Andersson efter fullföljt kontrakt kommer att ha varit huvudtränare i IFK Ystad i sju år. Det är mäktiga siffror och ordförande Janne Svensson jämförde den kontinuerliga satsningen med Manchester United, där Alex Ferguson satt som huvudtränare i tre decennier. Kenneth Anderssons reaktion?

”Jag är Liverpoolfan så det där tar jag närmast som en förolämpning.”
Man måste bara älska Kenneth Andersson.

  • Jag har inte skrivit mycket om division 4 i år. Mycket för att jag inte sett en enda match därifrån och för att jag i år inte ens ringer på de matcherna, men det är ju en serie med tre lokala lag numera. Tomelilla, Skurup och Björnen, och de är inbördes placerade i just den ordningen. Det är tråkigt att nivån på handbollen utanför Ystad inte är högre än så här, men å andra sidan verkar publiken skita i nivån. 319 personer såg derbyt mellan Björnen och Tomelilla i Färsingahallen. Det är mer än vad YIF-damerna snittar och det är ju inte jättelångt ifrån vad IFK:s allsvenska lag har med sina sämsta noteringar. De som såg just den här matchen fick se ett Tomelilla vinna och en Björnenkapten i Micke Johansson skada armen på det här sättet:

Är det bara jag eller skadar sig inte Micke Johansson på det här sättet ganska ofta? Dags att styra över karriären mot knyppling eller liknande?

Blogg in, blogg out.