Blogg

Om handboll, hockey och om någon som är krum och dum. Samt om ett tronskifte. Jämte annat. Mög.

Här är jag igen, redo att kommentera det senaste från handbollsvärlden. Vilket naturligtvis inte är särskilt mycket, så här post-elitseriesäsongen. Jag är upprymd efter en tid av fint väder men totalkrum i ryggen efter idogt duckande för det där spektaklet som uppslukat Malmö de senaste veckorna. Jag gillar musik och jag gillar tävling, men jag gillar inte dålig musik och jag gillar inte när tondöva jeppar i Köln, Georgien eller Gislaved får agera domare. Men, jag ska inte gnälla, och jag ska dessutom erkänna att det finns schlagerlåtar som faktiskt är bra. Här är den troligen bästa någonsin. Bilen, frisyren, låten, Ville Vessla-stegisättningen på scen – allt är bullseye.

De senaste dagarna har jag också följt VM-ishockeyn (med stigande intresse, som den medgångssupporter jag är i hockey) och jag har konstaterat de skilda världar den svenska ishockeyn och handbollen lever i. Tiotusentals blågula supportrar samlas i Kungsträdgården för att hylla ett landslag som statistiskt och sett till hur många nationer som tar hockey på allvar borde vinna VM i alla fall vart femte år, samtidigt (eller nästan samtidigt) sammanträder en styrelse i Halmstad för att besluta om stadens svenska mästare i handboll över huvud taget ska ställa upp i Champions League, eller om ett dylikt företag skulle ruinera klubben.

Det verkar som att Drott trots allt ska ställa upp, och det var ju för väl, men bara att diskussionen ens kommer upp är en smula oroande. Innan folk i stugorna skriker efter mer tevesänd handboll och att sporten över huvud taget får för lite plats i media måste man kanske titta över hur populär den i realiteten är, i jämförelse med andra sporter. Sen ska vi så klart jobba för att handbollen blir större i Sverige, men i nuläget är den en perifer angelägenhet för framför allt klubbar och supportrar i Skåne, och här har vi inte ens förmågan att vinna ett SM-guld. Det är lite beklämmande, och dessutom olämpligt.
Drott skriver på hemsidan att den sportsliga ambitionen i CL är att ”komma så långt som möjligt”. Det måste ha varit en nattmangling som ledde fram till denna välformulerade och mycket precisa målsättning. Det verkar som att Drott måste kvala sig in i CL genom att bli etta i en kvalgrupp på fyra lag. Bara detta blir att bita i en för en klubb som om deltagande i turneringen tänker: ”Jaja, okay vi är med då!”
Skämt åsido är det förstås inget roligt att vara fattig, varför de senaste raderna inte ska ses som kritik av Drott.

boan

 

När vi sakta eller snabbt rör oss in i sommaren och i klubbhandbollens lågsäsong (nej, jag har inte glömt Final 4) läggs mer fokus på landslagshandboll. Vi kan konstatera att svensk damhandboll har något mäktigt på gång. På U-nivå har landslaget med Vanessa Tellenmark och Clara Monti Danielsson vunnit två VM-guld, och nu har en ny årgång kvalificerat sig för U19-EM i Danmark, som avgörs i början av augusti. Man gjorde det genom att enkelt bli etta i en grupp med Finland, Turkiet och Tyskland. De två förstnämnda länderna är för all del inte kända som handbollens stormakter men 26-19 mot Tyskland tyder på att det svenska laget är starkt. Med så fina årgångar i rad är det oundvikligt att A-landslaget inom få år kommer att profitera på talangerna. När jag läser igenom målskyttarna från EM-kvalet fastnar jag för turkiskan Ümmügülsüm Bedel. Inte främst för att hon gjorde fem mål och var bästa turkiska målskytt mot Finland utan mest för att hon heter Ümmügülsüm Bedel. Hon tar därmed titeln från Kent Robin Tönnesen – den som gäller årets fetaste handbollsnamn. Jag konstaterar också att om jag någonsin i mitt liv får en dotter ska jag starkt överväga Ümmügülsüm som namnalternativ, trots att det är ett litet helvete att skriva det på ett svenskt tangentbord.

Som vanligt är det emellertid så att för sydöstra Skåne är U-mästerskapen för herrar mer intressanta. Två av dessa äger också rum i sommar. YIF:aren Hampus Andersson och ex-YIF:aren Jim Gottfridsson (båda fostrade i IFK Ystad) spelar om allt vill sig väl U21-VM i Bosnien-Hercegovina i juni, och ex-IFK:aren Niklas Kraft valtar målet i U19-laget som spelar VM i Ungern i augusti.

boan

 

Närmaste A-landslagsbegivenhet är Nettbuss Open för damer, med start på torsdag. De svenska damerna ska möta Norge, Island och Serbien och man kan betrakta matcherna som uppvärmning och inspelning av spel och lag till VM-kvalmatcherna mot Polen i juni. Polen låter inte särskilt skräckinjagande, men som ni kan läsa här vill förbundskapten Torbjörn Klingvall inte veta av någon underskattning.

Blogg in, blogg out..