Blogg

Så ska Sverige slå Vitryssland och alla andra i hela världen

Det finns så klart alltid ett värde i att vara unik – om inte annat så för att föräras en notis eller asterisk i historieböckerna – men att bli det första laget någonsin att slås ut ur en mellanrunda i EM i handboll på åtta poäng, det låter som kattskit tycker jag.

Nu har Sverige förvisso bara fyra poäng och måste vinna både mot Vitryssland och Norge för att få de där åtta poängen, men det är ju där vi är i teorin och tanken redan. Att Sverige slagit Norge i en högdramatisk slutkamp av mellanrundan och alltså bara förlorat en enda match (Frankrike. Island räknas ju inte längre) på vägen mot semifinalspel. Och så räcker det alltså inte, om Kroatien lyckas besegra Frankrike med mer än ett mål.

  • Det var en rad omständigheter mot Frankrike som inträffade, och som absolut inte får inträffa om ett lag som Sverige ska kunna slå ett lag som Frankrike. Till att börja med får man inte göra en hygglig målvakt som Vincent Gérard till ett fucking monster. Han är verkligen hygglig, Vincent, går tidigt i ett hörn och står där stabilt som en stenstod. MEN MAN FÅR INTE SKJUTA DÄR HAN STÅR! Var som helst, men inte där han står.

På förekommen anledning har jag gjort en skottkarta på Vincent Gérard. Den bör ses som adekvat vägledning för hur och var man bör skjuta för att göra mål på Vincent Gérard. Ledig yta är lika med skottbar yta. Gérardyta är lika med ett bommat skott. Enkel logik.
Skottkartan är applicerbar på ALLA målvakter i hela världen.

  • En rad svenskar – dessvärre var superviktige och gudomligt anstrukne Jim Gottfridsson en av dem – blev lätt skakis av de många missarna i början, och tyvärr kom man inte upp i normal anfallskvalitet.
  • Man lät Frankrike bestämma tempo, och gör man det får man räkna med ett betydligt lägre tempo än vad svenskar vill spela i. Nikola Karabatic börjar visserligen bli gammal, men stå på nio meter och pilla in bollar till Sorhaindo, det kan han göra tills han blir 80. Efter 80 kommer han endast att påverkas i så grad att han blir en smula oprecisare. Sorhaindo kommer fortfarande att få sina bollar.
  • Tyvärr är det också så att Johan Jakobsson är ur form. Han har aldrig kommit in i form efter sin struliga inledning på säsongen. Många av passningsmissarna på slutet kom från hans nävar. Skuggan faller dock inte på honom, utan på Kristján Andrésson, som valde att spela honom, trots att det flera gånger tydligt visat sig vara ett dåligt val. Johan Jakobsson klarar inte att göra passningsvalen när han blir stressad av utflygande försvarare.
    Nu var det väl så att Albin Lagergren var en aning fingerjusterad på slutet, och kanske fanns det inga riktigt goda uppställningsval att göra på nio meter i slutet.

Jag blev bara så besviken på matchförloppet. Att Sverige kunde vara med så länge i matchen trots att Vincent Gérard var ett monster. Sedan, när Gérard inte längre var ett monster – då ryckte Frankrike, och skaffade sig ett målmässigt överläge i en tänkt målskillnadstabell mellan Sverige, Frankrike och Kroatien, som gör att Sverige är i ett mycket dåligt läge.

Jag tror nämligen att ett publikdopat Kroatien ganska lätt manövrerar ut ett på papperet nästan klart Frankrike i sista matchen. Frankrike har råd att förlora med åtta mot Kroatien och ändå gå vidare. Därför tror jag att fransmännen vilar spelare, går för 90 procent och förlorar tryggt med fyra-fem bollar. Därmed skulle Sverige vara utslaget, på åtta poäng.

Men det ska ju spelas om det. Kanske chockförlorar Frankrike mot Serbien och ställer alla spekulationer på ända. I sporten handboll är nästan inget otänkbart, nästan allt en möjlighet.

Till Vitryssland i kväll vill jag se några saker.

  • Spring. Spring! SPRING! Sverige sprang ifrån Vitryssland i VM och kan göra det i EM. Man fick dessutom springa så lite mot Frankrike att man nu måste hitta löpstegen igen. Ju fler svenska skott som avlossas från kantspelare, desto bättre är det.
  • Spela in Lukas Nilsson. Där har vi en skyttekraft som jag inte riktigt känner fått ut sin kapacitet. Vi har en långdistans skytt på positionen (Simon Jeppsson) och en halvdistansskytt. Det djupet och de dimensionerna vore oändligt värdefulla, om vi fick båda spelarna i storslag inför turneringsslutet.
  • Jag vill se att Jim Gottfridsson haft sin svaga match under mästerskapet, och han nu vågar göra allt som hans register antyder att han ska göra. Sverige har många krafter och styrkor och olika dimensioner på nio meter, men Jims hjärna är unik.

Alldeles nyss kom beskedet att Jane Cvetkovski lämnar YIF efter säsongen. Helt logiskt, eftersom tilltänkte tredjemålvakten, Måns Landgren, varit en formidabel succé i handbollsligan.

Blogg in, blogg out.