Blogg

Om YIF vill behålla Kim – då ska de göra så här

Ystads IF vill behålla Kim Andersson i flera år till. Det är naturligtvis en mening som gränsar till det närmast meningslösa att säga. Att slå in öppna dörrar. ”Vill du inte ha två dubbelnougat i stället för en?” Ehh, ehh, ehh – JOMEN SÅKLART.

Hur ska det gå till då? Jag har faktiskt en aning.

När jag träffade Kim Andersson inför säsongen mottog jag vibbar. Vibes. En känsla. Kim Andersson vill spela handboll i plural år till. Inte ett år – utan flera. För typ fem år sedan slet Kim med en axelskada som han trodde skulle avsluta karriären. Den känner han inget av nu, och statistiken under inledningen av säsongen säger det mesta – han är i toppslag.

Och 36 är nu ingen ålder för en handbollsspelare. Kim kan spela till han är 40 om han vill. Så Kim vill spela i flera år till, och YIF vill ha honom i flera år till. Det är väl bara att skriva på kontraktet? Varför spilla tiden?

YIF kanske inte ska vara så säkra på att Kim spelar kvar i YIF efter säsongen. Inte för att jag hört några rykten, men en kan ju tänka. En använder ju skallen. Klart att Kim fortfarande attraherar anbud. Och det var också andra vibes jag plockade upp under den där intervjun – Kim utesluter inte att spela i en annan klubb. Går det att lösa med familjen ska man inte räkna bort Kim Andersson från någonting, även om han understryker att han trivs i YIF.

Vad ska då YIF göra för att behålla Kim? Jag har ett förslag som kan ses som sprungen så att säga ur hästens mun. YIF ska bli en proffsigare klubb. En Kim Andersson som drillats under demontränaren  och halvdiktatorn Noka Serdarusic saknar den hårda disciplinen från proffslivet. I YIF råder numera devisen ”Frihet under ansvar” vilket förstås låter som en sympatisk sak, särskilt för en soffliggare som undertecknad, som dessutom inte känner några moraliska förpliktelser gentemot sådana deviser.

Jag berättade för Kim att när jag själv spelade (eller satt på bänken) i YIF tidigt under 2000-talet införde Robert Hedin (huvudtränare då) en slags kroppsscanning. Vi mätte muskelmassa och fettprocent, och nådde den senare för höga nivåer blev man satt på träning att rätta till det.

Kim blev storögd och tycktes tänka på Noka. ”Jag hade föredragit det”, sa han. Det ska sägas att han sa detta medan han la upp en arraksboll på sin tallrik, men det kanske bara bevisar tesen. Frihet under ansvar är kanske bara piss.

Emil Hansson lämnade Ystads IF för IFK Kristianstad inför säsongen och kan jämföra de båda klubbarna. Det råder inget tvivel om att han ser den senare som en proffsigare klubb. Det här säger han i min oefterlikneliga kollega Ulf Gummessons artikel inför säsongen:

”Vi har mental coach, vi har dietist och vi har en fystränare som är med på varje pass. Och Ola Lindgren är en extremt bra handbollstränare som är väldigt duktig på att lära ut. Varje träning blir unik och man tar kliv hela tiden. I Ystad hade jag jobb vid sidan om, men här spelar jag bara handboll och kan ägna tid till att vila. Så jag känner mig fräschare i kroppen nu…

…Första veckan var det väldigt hård träning. Vi körde två pass om dagen och kroppen tog stryk. Efter två, tre veckor så började man komma in i det och nu känner jag mig bra i kroppen. Jag är bättre tränad än jag varit förut.”

IFK Kristianstad har resurser att vara proffsigare än YIF, men vissa aspekter kan justeras utan ekonomisk belastning. Som en seriositet till kroppen, till hälsa och till nutrition. Jag tror att det hade kunnat ge en hel del. Kanske ger det en Kim Andersson i flera år till.

En del proffs kommer hem till Sverige för att tagga ner, för att ta någon träning färre i veckan och för att spara maxlöpningarna till match. Kim Andersson är inte den killen.

Jag skulle kunna skriva ett par spaltmeter om IFK Ystads seger över Hammarby i går, men vi får ta det en annan dag. Jag såg i alla fall rycket i början av andra halvlek och det var MÄKTIGT. Marcus Cleverly kan konsten att rädda bollar och se ut som att han är riktigt trött på skiten samtidigt. ”Har du inget annat att komma med?”, tycks han säga till skytten. ”Amen orka! Varför bytte jag om ens?”, tycks han också tänka. Marcus Cleverly har varit ligans bäste målvakt så här långt, även om det är Sandskogens Tom Cruise som toppar statistiken.

Blogg in, blogg out.